Therapiehondbegeleiding

Let op: vanwege de vele aanvragen moet ik nieuwe aanvragen helaas op de wachtlijst plaatsen.

Wat is een therapiehondbegeleider?

Ik ben een gediplomeerd therapiehondbegeleider. Zoals het woord al zegt begeleid ik u met uw therapiehond. Dat wil niet zeggen dat ik een therapeut ben, de hond heeft zijn eigen therapeutische werking. Dit traject kan dan ook lopen naast reguliere therapie, het is een extra ondersteuning.  Ik ben er niet om problemen in het gedrag van uw hond op te lossen zoals bijvoorbeeld agressief gedrag bij de hond. Uiteraard kan ik hierin meedenken en adviezen geven maar ik zal u waarschijnlijk doorsturen naar een erkend gedragstherapeut.

Doordat ik niet zal gaan graven in het verleden, dieper in zal gaan op problematiek, is het een hele veilige vorm van therapie. Wat u kwijt wilt mag er zijn, maar u hoeft niks. Het gaat puur om de hond, en waarin de hond u kan helpen. Voor kinderen bied dit ook veel veiligheid, zeker als ze al meerdere therapievormen hebben gehad. Hier hoeven ze niet weer te gaan praten, ze mogen gewoon doen.

Therapiehondbegeleiding kan ook een uitkomst zijn als u juist moeite heeft met het dagelijks leven. Een gewone therapeut kan u hierbij helpen, maar u zult het uiteindelijk zelf moeten doen. Een hond kan echter wel met u mee, en ook ik kan u in de praktijk ondersteunen. Samen met de hond zal ik met u of u kind gaan oefenen de dagelijkse dingen weer aan te durven.

Aanschaf eigen hond

Als u op het punt staat een hond aan te schaffen met een speciaal doel, is het belangrijk dat u niet zomaar een hond koopt. Voordat u een hond aanschaft is het belangrijk om op een rij te zetten wat u van de hond wilt, en wat u de hond zelf te bieden hebt. Hier zal de ene hond beter bij passen dan de andere hond. Het ene ras zal beter passen dan het andere, en ook daar zal weer verschil zijn binnen een nest en per fokker. Het is belangrijk een goede fokker te treffen die de pups goed socialiseert en die gezonde pups fokt. Vervolgens kunnen pups getest worden op gedrag: schrikken ze snel, herstellen ze zich weer snel, maken ze contact, zijn ze erg dominant, etc. Dit moet gebeuren door een erkend gedragstherapeut die ervaring heeft met puppytesten.

Het kan ook dat u al een eigen hond heeft, die u graag zou willen inzetten met een doel. Dan kijken we naar de draagkracht van de hond voor wat mogelijk is. Het kan dan zijn dat niet al uw wensen mogelijk zijn voor deze hond. We zullen zoveel mogelijk kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Misschien is het voor uw hond bijvoorbeeld te veel gevraagd om mee te gaan naar winkels, maar kan hij wel heel goed in de auto op u wachten en vervolgens geruststellen.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Het beste is om al contact met mij op te nemen als u overweegt een hond aan te schaffen. Dan gaan we samen de wensen op een rij zetten, en kan ik begeleiden in welke hond daarbij past. Dan start het traject van pup uitzoeken en testen. Als de pup er is, starten we met wekelijkse begeleiding. Dit bouwen we langzaam af, naar behoefte. Voor een volwassen hond geldt eigenlijk hetzelfde, eerst zetten we de wensen op een rij en dan starten we met training die we geleidelijk aan afbouwen in intensiteit.

Ik kom bij u aan huis of het kan zijn dat we praktijksituaties gaan oefenen in stad, bos, etc.